Recept voor lion’s mane – Gebakken pruikzwam

Pruikzwam bakken is een heerlijke en snelle manier om deze bijzondere paddenstoel op tafel te zetten. In slechts 10 minuten maak je een gerecht dat niet alleen eenvoudig is, maar ook bomvol smaak zit. De verse pruikzwam heeft een unieke, licht nootachtige smaak en een stevige, vezelige structuur die perfect werkt als vleesvervanger in vegetarische of vegan gerechten. Door de pruikzwam rustig te bakken tot hij goudbruin en knapperig is, komt zijn volle umami-smaak helemaal tot zijn recht.

Bij het ouder worden van de lion’s mane krijgt het een bittere smaak, verwerk het dan in een noodle- of roerbakgerecht voor een voedzame en verrassend lekkere maaltijd.


Recept

Voor 2-3 personenKlaar in 10 minuten

IngredΓ―enten

  • 200 gr verse Pruikzwam (smaakt bitter bijΒ  lang bewaren, gebruik ze dan in noodle gerecht met wat sojasaus)
  • 1 theelepel plantaardig boter géén olie
  • zeezout (grof) en peper

Bereiding

  1. Snijd de pruikzwam in plakken van 1 – 2 cm
  2. Op een klein tot middelhoog vuur sauteer de pruikzwammen in de pan (zonder boter)
  3. Wacht tot één kant bruin is en draai ze naar de andere kant, duurt ongeveer 4 a 5 min
  4. Druk resterende het vocht uit de pruikzwam
  5. Als beide kanten mooi bruin zijn voeg een klein beetje plantaardig boter aan toe
  6. Haal het van het vuur en strooi een beetje zout en peper over de pruikzwam

Serveer je heerlijke pruikzwammen met jouw favoriete gerecht als vleesvervanger ook heerlijk in noodle- en roerbakgerechten

<< meer recepten

πŸ“œ Vond je dit een lekker recept en wil je meer leren over paddenstoelen?

🌿 Doe mee aan een workshop of ontdek mijn online cursus Wilde en eetbare paddenstoelen. Hier leer je alles over het herkennen, vinden en veilig gebruiken van eetbare en medicinale paddenstoelen!

πŸ’¬ Vragen of feedback? Stuur me een bericht via het contactformulier. Ik hoor graag van je!