Bakkie Pleur(otus) – Oesterzwammen paddenstoelen kweekset

Gefeliciteerd met je Bakkie Pleur(otus)!

Let op! Deze pagina is nog in onderhoud, de instructies wordt komende tijd nog bijgewerkt en de video staan een aantal stappen die je kunt overslaan. De emmer is namelijk al voor je geprepareerd. Het glas met oesterzwammenbroed is vervangen door een plastic zakje met hetzelfde broed.

Heb je nog geen bakkie pleurotus? Bestel het hier.

Benodigdheden

  1. Bakkie Pleur(otus)
  2. Paddenstoelenbroed
  3. Restafval: vers koffiedik, theezakjes, stro of karton

Deel 2 van deze video is nog niet klaar scrol naar “Nog een keer!” om te lezen hoe je je emmertje weer opnieuw kan vullen.

Stap 1: Schoonmaken

Voer deze stap met aandacht uit, dit voorkomt contaminatie van andere schimmels. Maak de binnenkant van de emmer en de deksel goed schoon met zeep en water en spoel dit af. Desinfecteer daarna met alcohol of spoel af met kokend water.

Stap 2: Voedsel voor je oesterzwammen

Koffie: Gebruik altijd vers koffiedik op kamertemperatuur.
Je kan koffiedik opsparen en een week lang in de vriezer of koelkast bewaren voor gebruik. Het is belangrijk om ook je koffiezetapparaat zo schoon mogelijk te houden om contaminatie te voorkomen.

Stro / Karton: Laat je stro of karton een half uur weken in kokend water en knijp het overtollige water uit.

Stap 3: Meng je Oesterzwammenbroed

Werk met schone handen en adem niet in de schoon gemaakte emmer. In de emmer meng je je koffiedik of stro/karton met het bijgeleverde oesterzwammenbroed en doe de deksel er op.

Stap 4: Bijvoeren

Geef je oesterzwammen regelmatig nieuwe voeding. Nadat je koffie hebt gezet kan je het koffiedik regelmatig in de emmer doen. Maak de deksel een klein beetje open en giet het koffiedik in de emmer. Check gelijk of de oesterzwam je koffiedik aan het consumeren is. Dat zie je aan het witte mycelium wat zich door de emmer verspreidt.

Stap 5: Contaminatie

Het komt veel voor dat er andere schimmels willen mee eten van je koffiedik. De schimmel in de emmer zou volledig wit moeten zijn, andere kleuren zoals groen of oranje zijn andere schimmels. Wacht dan even met nieuw koffiedik toevoegen totdat de inhoud van de emmer weer wit is. De oesterzwam is een sterke paddenstoel en wint het vaak van andere schimmels!

Stap 6: Groei van paddenstoelen

Als je emmer tot aan de rand vol zit met witte schimmel van de oesterzwammen is de tijd aangebroken om paddenstoelen te laten groeien! Zet je emmer in een vochtige ruimte, zoals de badkamer. Er zullen vanzelf kleine knopjes ontstaan op de plekken van de gaten. Als er geen ruimte is in de badkamer kan je de nieuwe paddenstoelen vochtig houden met behulp van een plantenspuit (doe dit meerdere keren per dag).

Als je na twee weken nog geen paddenstoelen ziet kan je de emmer een nachtje buiten in de kou zetten.

Stap 7: Oogst

Na het ontstaan van de knopjes zullen de oesterzwammen in ongeveer 7 dagen klaar zijn om de oogsten. Zodra de rand van de hoed van de paddenstoel naar boven begint om te krullen kan je ze met een licht draaiende beweging van de emmer afhalen.

Stap 8: Genieten

De oesterzwammen zijn nu klaar voor consumptie! De verse oesterzwammen zijn na het oogsten nog een aantal dagen houdbaar in de koelkast, maar vers natuurlijk het lekkerste.

Nog een keer!

Na je eerste oogst kan je geduldig wachten op de volgende oesterzwammen deze verscheinen vanzelf, dit zullen er waarscheinlijk minder zijn dan je eerste oogst. Na twee tot vier keer oogsten zijn de voedingsstoffen op en kan je van het overgebleven oesterzwammenbroed 1/6 deel mengen met 5/6 delen nieuw koffiedik.

Wil je zelf leren om Oesterzwammenbroed te maken? Doe mee met een kweekworkshop of de online cursus!