Oesterzwammen paddenstoelen kweekset

Gefeliciteerd met je kweek-emmer!

Let op! Deze pagina is nog in onderhoud, de instructies wordt komende tijd nog bijgewerkt en de video staan een aantal stappen die je kunt overslaan. De emmer is namelijk al voor je geprepareerd. Het glas met oesterzwammenbroed is vervangen door een plastic zakje met hetzelfde broed.

Benodigdheden

  1. Kweek-emmer
  2. Paddenstoelenbroed
  3. Restafval: vers koffiedik, stro of karton

Stap 1: Schoonmaken

Als je de emmer net nieuw hebt gekregen en hij is nog niet open gemaakt dan hoef je deze stap niet uit te voeren, de emmer is al door mij schoongemaakt.

Voer deze stap met aandacht uit, dit voorkomt contaminatie van andere schimmels. Maak de binnenkant van de emmer en de deksel goed schoon met zeep en water en spoel dit af. Reinig daarna met alcohol of kokend water.

Stap 2: Voedsel voor je oesterzwammen

Koffie: Gebruik altijd vers koffiedik op kamer temperatuur. Voor een nieuwe start gebruik je 1 kopje (of ca. 60 gram) oesterzwammenbroed en 3 kopjes koffiedik.
Je kan koffiedik opsparen en een week lang in de vriezer of koelkast bewaren voor gebruik.

Stro / Karton: Laat je stro of karton een half uur weken in heet/kokend water en knijp het overtollige water uit.

Stap 3: Meng je Oesterzwammenbroed

Werk met schone handen en adem niet in de schoon gemaakte emmer. In de emmer meng je je koffiedik of stro/karton met het bijgeleverde oesterzwammenbroed en doe de deksel er op.

Stap 4: Bijvoeren

Geef je oesterzwammen regelmatig nieuwe voeding, nadat je je koffie hebt gezet kan je de koffiedik regelmatig in de emmer doen. Maak de deksel een klein beetje open en giet de koffiedik erin, check gelijk of de oesterzwam je koffiedik aan het consumeren is. Dat zie je aan het witte mycelium wat zich door de emmer verspreidt.

Stap 5: Contaminatie

Het komt veel voor dat er andere schimmels willen mee eten van je koffiedik. De schimmel in de emmer zou volledig wit moeten zijn, andere kleuren zoals groen of oranje zijn andere schimmels. Wacht dan even met nieuw koffiedik toevoegen totdat de inhoud van de emmer weer wit is.

Stap 6: Paddenstoelen vorming

Is je emmer tot aan de rand vol met witte schimmel van je oesterzwammen, dan kan je overgaan tot paddenstoelen te produceren. Zet je emmer in de badkamer voor extra vocht. Er zullen vanzelf kleine knopjes ontstaan op de plekken van de gaten, mocht je na 2 weken nog geen paddenstoelen zien zet de emmer een nachtje buiten in de kou.
Heb je geen badkamer of ruimte in je badkamer kan je hem ook ergens anders in huis plaatsen zorg er voor dat als de paddenstoelen vormen dat je ze met een planten spuit een beetje vochtig houdt.

Stap 7: Oogst

Na het ontstaan van de knopjes zullen de paddenstoeln in ongeveer 7 dagen oogst rijp zijn. Zodra de rand van de hoed van de paddenstoel naar boven begint om te krullen kan je ze met een licht draaiende beweging van de emmer afhalen.

Stap 8: Genieten

De paddenstoelen zijn nu klaar voor consumptie en kan je eventueel nog een aantal dagen in een papieren zakje bewaren in de koelkast.